Szavazás
Szereted a Mopsz fajtát?
Igen! Ez a kedvenc fajtám!
Nagyon szeretem!
Olyan közepesen....
Hát nemnagyon!
Nemszeretem!
Naptár

A Mopsz ápolása

A kutyus táplálása és ápolása szorosan összefügg egymással. A bőr és a szőrzet gondozása ugyanis belülről kezdődik. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a kutya egészségének; ilyenkor bundája tömött, csillogó, bőre pedig rugalmas. A jól táplált szőrzet a kutya ékessége. Kidomborítja előnyös küllemi tulajdonságait, és annak  is jele, hogy az állat jó egészségének örvend.

Kutyája válogatja, hogy mennyi időre van szükség szőrzetének ápolásához. Megteszi, ha nem túl erős szálú kefével megtisztítjuk a szörzetét. Bár a kölyök bundácskája még nem kívánja meg a rendszeres ápolást, azért már ilyen korban érdemes hozzászoktatni ehhez a művelethez. A szokásos időtartama se kölyökkorban, se kifejlett korban ne legyen hosszabb néhány percnél. Bundáját heti 2-3 alkalommal kell ápolni. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal, szőr mentén kezeljük. Ez jót tesz a bőrnek, mert frissíti a vérellátást.

A kutyus szemét tartsuk tisztán mindenfajta váladéktól. A séta, a szabadon való rohanásgálás nyomán szeme becsipásodhat. Ilyenkór kamillateába mártott gézzel vagy vattával távolítsuk el a váladékot, mindig a szemzugtól kifelé haladva.

Havonta legalább egyszer vizsgáljuk meg kutyánk fülét. Tamponnal, vattával vagy gézzel gondosan távolítsuk el a lerakódott zsírréteget, de sohase nyúljunk be mélyre, nehogy megsértsünk valamilyen érzékenyebb részt. Ha kedvencünk sokat rázza vagy félrebillentve tartja a fejét, állandóan dörzsöli, vakarja a fülét - ez rendszerint füllgyuladás jele.

A mopsz érzékeny kutyafajta, bőrproblémákra hajlamos. A pofaredőket rendszeresen tisztogetni kell, Pl: nedves (esetleg enyhe fertőtlenítő oldattal) vatta, vagy rongy.

Érzékeny a hőmérsékletre:

- nem bírja a hideget, télen NEM  LEHET kint tartani (sétáltatni természetesen lehet,de nem árt, ha van kis kabátja)!!! Könnyen megfázik!!!!

- nyáron rövid orrnyerge miatt könnyen hőgutát kap!!!

Szélsőséges időjárási körülményektől ezért óvni kell!!!

Akkor egészséges igazán, ha az orra felett van egy kisredő(mert nem minden esetben fejlődik ki, ez a tenyésztőtől függ), nem dagadt, nem lusta, pörög, jókedve van és nem sápadt.

Lehet, hogy úgy néz ki, mintha mindíg szomorú lenne, de észre lehet venni, ha boldog!!!